Kolorowe z jarmarków
Pośrednio ze zwyczajami dorocznymi łączy się zagadnienie pieczywa jarmarcznego i odpustowego. Przynoszono je głownie dla dzieci. Z reguły były to drobne bułeczki z pszennej mąki w kształcie kręconych obwarzanków, plecionych „kukiełek”, a niekiedy ludzików i zwierząt. Zawsze musiał to być taki chlebek, którego nie można było dostać we własnej wsi, inaczej przestawał być atrakcyjnym upominkiem.
Na jarmarkach i odpustach w południowej Polsce, w tym na Rzeszowszczyźnie, popularne były także pierniki żywieckie, najczęściej wykonane w kształcie serc różnej wielkości, lukrowane i zdobione kwiatkami i szlaczkami z kolorowego lukru. Zdobienie uzupełniały napisy w rodzaju „Dla Zosi”, „Kocham Cię” itp. Podarowanie takiego serca dziewczynie świadczyło o całkiem poważnych zamiarach kawalera.
Dla dzieci przeznaczone były wykonane z takiego samego ciasta i podobnie lukrowane postaci św. Mikołaja, sylwetki zwierząt, lalki itp.
Popularne niegdyś w całej Polsce (występujące do dziś) są różańce z ciasta chlebowego. Prezentują się skromniej od lukrowanych serc, a ich jedyną ozdobą są bibułowe, kolorowe kokardki rozdzielające poszczególne paciorki chlebowe.
Pieczywo zakupione na jarmarkach zobaczyć można na wystawie czasowej „Chleb życia, chleb śmierci”. Serdecznie zapraszamy!