Przeciwbólowy składnik sałatek
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) od wieków uchodzi za środek powstrzymujący krwawienia, co uwidoczniło się nawet w polskiej nazwie tej rośliny. Sądzi się, że przetwory z ziela krwawnika hamują mikrokrwawienia między innymi z uszkodzonych naczyń włosowatych w przewodzie pokarmowym. Obserwuje się ponadto działanie rozkurczowe na mięśnie gładkie jelit, dróg żółciowych i moczowych, przypisywane flawonoidom. Dzięki temu ziele wzmaga nieznacznie przepływ żółci do dwunastnicy, nieco zwiększa dobową ilość wydalanego moczu, a także osłabia ból wywołany skurczami jelit lub kolką jelitową. Działa ogólnie odtruwająco, usuwa z moczem toksyczne produkty przemiany materii oraz te związki, które wniknęły do organizmu z zewnątrz. Pobudza u kobiet miesiączkowanie i łagodzi bóle w jej bolesnym przebiegu. Często używany w kuchni, składnik wiosennych sałatek. A co o nim mówiono na wsi:
Krwawnikiem przykładali jak się w palec urżneno.
Teczka 127, Izdebki, Józefa Telega l. 60
Krwawnik i polne bratki krew oczyszczają.
Teczka 127, Wola Jasienicka, Maria Krzysik l. 60
Krwawnik na wszystkie rany – wydusić zielony krwawnik na sok i tym sokiem zapuścić.
Teczka 158, Cieszacin Wielki, Agnieszka Kociubińska l. 82
Więcej informacji o ziołach, na wystawie „Na psa urok!”, czynnej jedynie do 2 czerwca. Serdecznie zapraszamy!