Tradycyjne potrawy wigilijne
Wieczerza wigilijna, do której zasiadano po podzieleniu się opłatkiem, składała się przede wszystkim z potraw postnych, dopuszczano jedynie omastę z oleju roślinnego - lnianego lub konopnego. Ilość potraw na stole zależała przede wszystkim od zamożności gospodarstwa. Tradycyjnie 12 potraw interpretuje się jako ilość miesięcy w roku lub też liczbę apostołów, uczniów Chystusa. W wielu domach podawano nieparzystą liczbę potraw: 5, 7 lub 9. Im więcej dań na stole, tym większy dostatek w nowym roku. Na stole na honorowym miejscu kładziono chleb, ażeby go nie zabrakło w nadchodzącym roku. Jedną z najdawniejszych potraw, występującą w szczególności na terenach kresów wschodnich jest kutia. Jej obecność na wigilijnym stole jest reliktem obrzędów ku czci zmarłych. Zwyczaj nakazuje, aby w czasie wigilii spróbować każdego dania. W ten sposób okazuje się szacunek płodom ziemi, ale także zapewnia sobie pomyślność i dostatek w nowym roku.
Więcej na stronie:
http://wiadomosci.onet.pl/rzeszow/kulinarne-boznonarodzeniowe-tradycje-podkarpacia/3rvhd