Łagodzi bóle reumatyczne, a także uporczywe zapalenie zatok…
Gorczyca to nie tylko przyprawa w kuchni. Dodawanie gorczycy do marynat, oprócz smaku, przeciwdziała psuciu się przyrządzanych produktów. Gorczyca biała i czarna to również ceniony na wielu polach środek leczniczy. Grecy i Rzymianie uważali gorczycę za afrodyzjak. Pitagoras radził przykładanie plastrów gorczycowych na rany spowodowane ukąszeniem węży i skorpionów. Śluz gorczycowy łagodzi stany zapalne błony śluzowej żołądka. Nasiona połknięte w całości pęcznieją w jelitach, a tym samym regulują ich pracę. Łagodzi bóle reumatyczne, a także uporczywe zapalenie zatok – w takich przypadkach wierzący w leczniczą moc gorczycy przykładają umieszczone w woreczkach i ogrzane nasiona w miejsca bolące. Uwaga! Absolutnie niewskazana dla chorych mających problemy z tarczycą! Zawiera substancje wolotwórcze. Ostrożnie stosuje się również w przypadkach cukrzycy – obniża poziom cukru. Olejek gorczycowy w połączeniu z terpentynowym i kamforowym ma działanie przeciwbólowe w nerwobólach.
W medycynie ludowej wykorzystywany jako remedium na dolegliwości żołądkowe, reumatyczne oraz choroby skóry.
Pracownicy muzeum podczas badań terenowych zapisali:
„Jak kogo postrzykło, to się robiło placek z utartego
chrzanu, żytniej mąki i gorczycy, i to przykładali.”
Teczka 175, Ocieka, Katarzyna Opiela l. 82
„Tradycyjnie, w Wielki Piątek robiono olej z „goszczycy”.
Olej ten miał właściwości lecznicze, pomagał
na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Nawet
w razie skrętu kiszek pili go ludzie.”
Teczka 207, Krzywe, N.N.